Czego szukasz?

Deser jabłkowo-wiśniowy

Czas przygotowania 20 min
Poziom trudności 1/5
Ocena użytkowników
Jeszcze nikt nie ocenił tego przepisu
Udostępnij

Składniki

  • Jabłka - 1 kg
  • Bułka tarta - 1 szklanka
  • Masło - 150 g
  • Cukier puder - 0,5 szklanki
  • Mleko - 2 szklanki
  • Bita śmietana "Śnieżka" Gellwe - 2 opakowania
  • Kisiel cytrynowy Gellwe - 1 opakowanie

Opis przygotowania

  1. Obierz jabłka, usuń gniazda nasienne i pokrój na ćwiartki.

  2. Zagotuj jabłka w minimalnej ilości wody pod przykryciem do momentu całkowitego rozgotowania. Nie zdejmując z ognia, zmiksuj je ręcznym mikserem.

  3. Zdejmij jabłka z ognia i dodaj kisiel cytrynowy. Wymieszaj i pozostaw do wystygnięcia.

  4. Rozpuść masło, dodaj do niego bułkę tartą oraz cukier puder. Nie zdejmując z ognia, stale

    mieszaj przez 3 min. Zostaw do przestudzenia.

  5. Do mleka wsyp śmietankę Śnieżkę i miksuj do otrzymania bitej śmietany.

  6. W szklanych naczyniach jednoporcjowych układaj na przemian jabłka, konfiturę wiśniową i masę maślano-bułczaną.

  7. Smacznego!

Dołącz do rodziny Gellwe!

Zaloguj się i podziel się z nami Twoją wersją lub innym dowolnym przepisem!

Dołącz do nas na Instagramie!

Strona wykorzystuje pliki cookies. Szczegółowe informacje dotyczące sposobów wykorzystywania plików cookies znajdziesz w Polityce Prywatności. Aby zarządzać plikami cookies kliknij ustawienia.
Ustawienia Polityka prywatności