Czego szukasz?

Mazurek biszkoptowy z czekoladą

Czas przygotowania 60 min
Poziom trudności 3/5
Ocena użytkowników
Jeszcze nikt nie ocenił tego przepisu
Udostępnij

Potrzebne produkty Gellwe

Składniki

  • CIASTO - składniki
  • jajko (rozmiar L) - 4 sztuki
  • cukier - 1 szklanka
  • mąka pszenna - 1 szklanka
  • Proszek do pieczenia Gellwe - 1 łyżeczka
  • woda - 2 łyżki
  • PRZEŁOŻENIE - składniki
  • twarda marmolada - wedle uznania
  • WIERZCH - składniki
  • gorzka czekolada - 100 g
  • śmietanka 30% - 150 ml
  • masło - 20 g
  • śmietanka 30% - 1 łyżeczka
  • owoc granatu - do dekoracji
  • siekane migdały - do dekoracji

Opis przygotowania

  1. Przygotuj ciasto.

    Dwa jajka ubij z 1/2 szklanki cukru i łyżką wody na puch, dodaj połowę mąki i pół łyżeczki proszku do pieczenia, wymieszaj.

  2. Ciasto przelej do formy o wymiarach 22 × 28 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj powierzchnię i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w 180°C około 15 minut. W ten sam sposób przygotuj resztę ciasta i upiecz drugi placek.

  3. Upieczone i wystudzone placki przełóż marmoladą i lekko dociśnij.

  4. Przygotuj polewę.

    Żelatynę zalej kilkoma łyżkami zimnej śmietanki i wymieszaj. W rondelku podgrzej pozostałą śmietankę i masło, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj, aż masa będzie gładka. Zdejmij z ognia, dodaj napęczniałą żelatynę i mieszaj, aż się rozpuści. Lekko przestudzoną polewą posmaruj wierzch ciasta. 

  5. Mazurka udekoruj pestkami granatu i siekanymi białymi migdałami. Odstaw na 30 minut do lodówki.

  6. Smacznego!

Dołącz do rodziny Gellwe!

Zaloguj się i podziel się z nami Twoją wersją lub innym dowolnym przepisem!

Dołącz do nas na Instagramie!

Strona wykorzystuje pliki cookies. Szczegółowe informacje dotyczące sposobów wykorzystywania plików cookies znajdziesz w Polityce Prywatności. Aby zarządzać plikami cookies kliknij ustawienia.
Ustawienia Polityka prywatności