Czego szukasz?

Deser w paski

Czas przygotowania 120 min
Poziom trudności 1/5
Ocena użytkowników
Jeszcze nikt nie ocenił tego przepisu
Udostępnij

Składniki

  • Galaretka agrestowa Gellwe - 1 opakowanie
  • Galaretka pomarańczowa Gellwe - 1 opakowanie
  • Galaretka borówkowa Gellwe - 1 opakowanie
  • Galaretka truskawkowa Gellwe - 1 opakowanie
  • śmietanka 30% - 300 ml
  • Żelatyna - 1 łyżka (10g)
  • Śnieżka Gellwe - 1 opakowanie
  • mleko 2% - 200 ml

Opis przygotowania

  1. Każdą z galaretek rozpuść w szklance gorącej wody i wystudź.

  2. Żelatynę zalej 100 ml zimnej śmietanki i odstaw na 10 minut. Pozostałą śmietankę podgrzej. Dodaj napęczniałą żelatynę i mieszaj, aż się rozpuści. Wystudź.

  3. Przygotowaną masę śmietanową rozlej, po równo do 4 szklanek. Do każdej szklanki wlej 50 ml innej, rozpuszczonej galaretki.

  4. Przygotuj foremkę keksową o pojemności około 1,5 l. Do foremki wlewaj kolejne warstwy białej i kolorowej galaretki pamiętając, że następną warstwę można wlać dopiero gdy stężeje poprzednia. Całość odstaw na kilka godzin do lodówki.

  5. Foremkę z galaretkami przed podaniem zanurz na kilka sekund w gorącej wodzie, następnie przykryj deseczką i odwróć do góry dnem.

  6. Do zimnego mleka wsyp Śnieżkę i ubijaj kilka minut, aż masa będzie puszysta.

  7. Deser podawaj ze Śnieżką.

  8. Smacznego!

Dołącz do rodziny Gellwe!

Zaloguj się i podziel się z nami Twoją wersją lub innym dowolnym przepisem!

Dołącz do nas na Instagramie!

Strona wykorzystuje pliki cookies. Szczegółowe informacje dotyczące sposobów wykorzystywania plików cookies znajdziesz w Polityce Prywatności. Aby zarządzać plikami cookies kliknij ustawienia.
Ustawienia Polityka prywatności