Czego szukasz?

Pszenne bułeczki

Czas przygotowania 100 min
Poziom trudności 2/5
Ocena użytkowników
Jeszcze nikt nie ocenił tego przepisu
Udostępnij

Potrzebne produkty Gellwe

Składniki

  • CIASTO - składniki
  • Bułki domowe pszenne Gellwe - 1 opakowanie
  • letnia woda - 300 ml
  • świeże drożdże - 40 g
  • olej - 40 g
  • DODATKOWO - składniki
  • białko jajka - 1 sztuka
  • mak - wedle uznania
  • czarnuszka - wedle uznania
  • kminek - wedle uznania
  • gruba sól - wedle uznania

Opis przygotowania

  1. Do miski wlej wodę, dodaj drożdże i mieszaj, aż się rozpuszczą. Wsyp mieszankę do wypieku bułek i wyrabiaj przy pomocy mieszadeł miksera do momentu połączenia wszystkich składników. Dodaj olej i wyrabiaj jeszcze około 3 minut lub do czasu uzyskania gładkiej konsystencji.

  2. Ciasto przykryj lnianą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 60 minut.

  3. Wyrośnięte ciasto przełóż na podsypany mąką stół i ponownie zagnieć. Z ciasta uformuj wałek i potnij go na 16 części. Z każdej uformuj małą bułeczkę.

  4. Płaską blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej bułeczki. Jeśli ułożysz je blisko siebie bułeczki podczas rośnięcia, połączą się i utworzą dużą, dekoracyjną formę (po upieczenie będzie można odrywać je od siebie).

    Bułeczki przykryj ściereczka i ponownie odstaw  na 30 minut do wyrośnięcia.

  5. Wyrośnięte bułeczki posmaruj białkiem i posyp: makiem, kminkiem, grubą solą lub czarnuszką.

     

  6. Całość wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika i piecz około 30 minut. 

    Równoczesne włożenie na dno piekarnika naczynia z gorącą wodą zapewni odpowiednią wilgotność w piekarniku.

Dołącz do rodziny Gellwe!

Zaloguj się i podziel się z nami Twoją wersją lub innym dowolnym przepisem!

Dołącz do nas na Instagramie!

Strona wykorzystuje pliki cookies. Szczegółowe informacje dotyczące sposobów wykorzystywania plików cookies znajdziesz w Polityce Prywatności. Aby zarządzać plikami cookies kliknij ustawienia.
Ustawienia Polityka prywatności