Czego szukasz?

Babka orzechowa

Czas przygotowania 70 min
Poziom trudności 3/5
Ocena użytkowników
Jeszcze nikt nie ocenił tego przepisu
Udostępnij

Potrzebne produkty Gellwe

Składniki

  • Mąka pszenna - 80 g
  • Margaryna - 200 g
  • Jajka (rozmiar L) - 4 sztuki
  • Cukier - 200 g
  • Orzechy włoskie łuskane - 100 g
  • Rodzynki - 50 g
  • Proszek do pieczenia Gellwe - 1 opakowanie 15 g

Opis przygotowania

  1. Utrzyj margarynę z cukrem i jajkami.

  2. Do utartej masy dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz pokrojonymi drobno orzechami.

  3. Wymieszaj masę z rodzynkami.

  4. Formę w kształcie trapezu dokładnie nasmaruj tłuszczem. Do tak przygotowanej foremki przełóż ciasto i piecz w temperaturze 170°C około 1 godziny.

  5. Ciasto możesz udekorować polewą czekoladową i posypać orzechami.

  6. Smacznego!

Dołącz do rodziny Gellwe!

Zaloguj się i podziel się z nami Twoją wersją lub innym dowolnym przepisem!

Dołącz do nas na Instagramie!

Strona wykorzystuje pliki cookies. Szczegółowe informacje dotyczące sposobów wykorzystywania plików cookies znajdziesz w Polityce Prywatności. Aby zarządzać plikami cookies kliknij ustawienia.
Ustawienia Polityka prywatności