Czego szukasz?

Babka piaskowa

Czas przygotowania 130 min
Poziom trudności 2/5
Ocena użytkowników
Jeszcze nikt nie ocenił tego przepisu
Udostępnij

Potrzebne produkty Gellwe

Składniki

  • Mąka krupczatka - 2 szklanki
  • Margaryna - 250 g
  • Jajka (rozmiar L) - 5 sztuk
  • Cukier puder Gellwe - 1 szklanka
  • Mleko - 7 łyżek
  • Proszek do pieczenia Gellwe - 1 torebka 15g
  • Aromat cytrynowy Gellwe - 1 fiolka

Opis przygotowania

  1. Żółtka, cukier i margarynę utrzyj na jednolitą masę.

  2. Następnie do utartej masy dodaj proszek do pieczenia Gellwe, mąkę, mleko oraz aromat cytrynowy Gellwe i dokładnie wymieszaj.

  3. Tak przygotowane ciasto wymieszaj na końcu z ubitą na sztywno pianą z białek.

  4. Przełóż do formy w kształcie trapezu i piecz przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.

    Uwaga! Aby ciasto po upieczeniu nie opadło, należy pozostawić je w otwartym piekarniku przez minimum 30 minut. Nie wolno wyjmować ciasta z piekarnika i stawiać w zbyt chłodnym i przewiewnym miejscu.

  5. Po wyjęciu z blachy ciasto możesz obsypać cukrem pudrem.

  6. Smacznego!

Dołącz do rodziny Gellwe!

Zaloguj się i podziel się z nami Twoją wersją lub innym dowolnym przepisem!

Dołącz do nas na Instagramie!

Strona wykorzystuje pliki cookies. Szczegółowe informacje dotyczące sposobów wykorzystywania plików cookies znajdziesz w Polityce Prywatności. Aby zarządzać plikami cookies kliknij ustawienia.
Ustawienia Polityka prywatności