Czego szukasz?

Cytrusowe pączki serowe

Czas przygotowania 60 min
Poziom trudności 3/5
Ocena użytkowników
Jeszcze nikt nie ocenił tego przepisu
Udostępnij

Składniki

  • Jajka (rozmiar L) - 3 sztuki
  • Białka z jajek - 3 sztuki
  • Mleko - 3 łyżki
  • Mąka pszenna - 1,5 szklanki
  • Biały ser starty na tarce o grubym oczku - 1 szklanka
  • Masło sklarowane - 1 łyżka
  • Aromat cytrynowy Gellwe - 1 fiolka
  • Cukier puder - 2 łyżki
  • Cukier wanilinowy Gellwe - 1 łyżeczka
  • Drożdże - 30 g
  • Smalec do smażenia - 700 g
  • Spirytus rektyfikowany lub rum - 40 ml
  • Konfitura pomarańczowa do faszerowania - wedle uznania

Opis przygotowania

  1. Drożdże rozrób z ciepłym mlekiem, odrobiną cukru wanilinowego i małą ilością mąki. Odstaw rozczyn do wyrośnięcia.

  2. Białka ubij na sztywną pianę i dodawaj do nich stopniowo żółtka utarte z cukrem pudrem, nie przerywając ubijania.

  3. Następnie dosyp mąkę, starty ser skropiony aromatem cytrynowym oraz sklarowane masło i alkohol.

  4. Dokładnie wyrób ciasto razem z wyrośniętym rozczynem drożdżowym. Gdy będzie „odchodziło do ręki” (jakość sera jest uzależnione od ilości dodanej mąki) pozostaw przykryte lnianą ściereczką w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

  5. Formuj niewielkie kulki, nakładając w nie konfiturę pomarańczową. Tak przygotowane pączki ponownie pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

  6. Smaż w głębokim tłuszczu ze wszystkich stron na ciemno-złoty kolor.

    Uwaga! – aby pączki nie „chłonęły” zbyt dużo tłuszczu, dodaj do ciasta spirytusu rektyfikowanego lub białego wysokoprocentowego alkoholu.

    Pączki po usmażeniu posyp cukrem pudrem.

  7. Smacznego!

Dołącz do rodziny Gellwe!

Zaloguj się i podziel się z nami Twoją wersją lub innym dowolnym przepisem!

Dołącz do nas na Instagramie!

Strona wykorzystuje pliki cookies. Szczegółowe informacje dotyczące sposobów wykorzystywania plików cookies znajdziesz w Polityce Prywatności. Aby zarządzać plikami cookies kliknij ustawienia.
Ustawienia Polityka prywatności