Drożdże rozrób z ciepłym mlekiem, odrobiną cukru wanilinowego i małą ilością mąki. Odstaw rozczyn do wyrośnięcia.
Białka ubij na sztywną pianę i dodawaj do nich stopniowo żółtka utarte z cukrem pudrem, nie przerywając ubijania.
Następnie dosyp mąkę, starty ser skropiony aromatem cytrynowym oraz sklarowane masło i alkohol.
Dokładnie wyrób ciasto razem z wyrośniętym rozczynem drożdżowym. Gdy będzie „odchodziło do ręki” (jakość sera jest uzależnione od ilości dodanej mąki) pozostaw przykryte lnianą ściereczką w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Formuj niewielkie kulki, nakładając w nie konfiturę pomarańczową. Tak przygotowane pączki ponownie pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Smaż w głębokim tłuszczu ze wszystkich stron na ciemno-złoty kolor.
Uwaga! – aby pączki nie „chłonęły” zbyt dużo tłuszczu, dodaj do ciasta spirytusu rektyfikowanego lub białego wysokoprocentowego alkoholu.
Pączki po usmażeniu posyp cukrem pudrem.
Smacznego!