Czego szukasz?

Tarta budyniowa z owocami

Czas przygotowania 75 min
Poziom trudności 2/5
Ocena użytkowników
Jeszcze nikt nie ocenił tego przepisu
Udostępnij

Składniki

  • CIASTO - składniki
  • mąka pszenna - 250 g
  • cukier - 50 g
  • masło lub margaryna - 150 g
  • żółtko - 1 sztuka
  • KREM BUDYNIOWY - składniki
  • budyń śmietankowy Gellwe - 1 opakowanie
  • cukier - 2 łyżki
  • mleko - 400 ml
  • masło - 50 g
  • WIERZCH - składniki
  • galaretka agrestowa Gellwe - 1 opakowanie
  • arbuz - ok. 150 g
  • winogrona bezpestkowe - kiść
  • borówki amerykańskie - 200 g

Opis przygotowania

  1. Przygotuj ciasto. Wszystkie składniki ciasta wymieszaj mikserem, przełóż na stół i szybko zagnieć. Formę do tarty o średnicy 24 cm posmaruj masłem i oprósz mąką. Ciasto rozwałkuj na koło o średnicy około 30 cm i wyłóż nim dno i boki formy. Nakłuj widelcem.

  2. Formę wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz około 20 minut.

  3. Przygotuj krem budyniowy. Proszek budyniowy wymieszaj z cukrem i 150 ml zimnego mleka. Pozostałe mleko zagotuj, wlej rozpuszczony budyń i gotuj ciągle mieszając, aż budyń zgęstnieje. Powstały krem wystudź i wymieszaj z miękkim masłem.

  4. Galaretkę rozpuść w 300 ml gorącej wody i wystudź. Z arbuza powycinaj łyżeczką kulki, pozostałe owoce umyj i osusz na papierowym ręczniku. Owoce włóż na chwilę do galaretki.

  5. Na wystudzone ciasto wyłóż krem i ułóż na nim owoce. Całość zalej pozostałą galaretką. Tartę włóż na godzinę do lodówki.

  6. Smacznego!

Dołącz do rodziny Gellwe!

Zaloguj się i podziel się z nami Twoją wersją lub innym dowolnym przepisem!

Dołącz do nas na Instagramie!

Strona wykorzystuje pliki cookies. Szczegółowe informacje dotyczące sposobów wykorzystywania plików cookies znajdziesz w Polityce Prywatności. Aby zarządzać plikami cookies kliknij ustawienia.
Ustawienia Polityka prywatności