Czego szukasz?

Deser jabłkowo-śmietankowy

Czas przygotowania 50 min
Poziom trudności 2/5
Ocena użytkowników
Jeszcze nikt nie ocenił tego przepisu
Udostępnij

Składniki

  • CIASTO - składniki
  • mąka pszenna - 50 g
  • kakao Gellwe - 20 g
  • proszek do pieczenia Gellwe - 1/2 łyżeczka
  • jajka (rozmiar L) - 2 sztuki
  • cukier - 150 g
  • MASA JABŁKOWA - składniki
  • mus jabłkowy - 1 l
  • żelatyna Gellwe - 25 g
  • MASA ŚMIETANOWA - składniki
  • śmietanka 30% - 500 ml
  • cukier puder - 2 łyżki
  • żelatyna Gellwe - 20 g
  • DODATKOWA - składniki
  • biszkopty podłóżne - 150 g
  • czekolada deserowa - 50 g

Opis przygotowania

  1. Przygotuj ciasto. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i kakao. Jajka ubij z cukrem na puch i wymieszaj z mąką z dodatkami. Ciasto przełóż do wyłożonej, na dnie, papierem do pieczenia formy o wymiarach ok. 28 × 18 cm. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 20 minut w temperaturze 180°C. Wystudź.

  2. Przygotuj masę jabłkową. Żelatynę zalej 50 ml zimnej wody, wymieszaj i odstaw by napęczniała. Mus jabłkowy podgrzej. Do gorącego włóż żelatynę i mieszaj, aż się rozpuści.

  3. Przygotuj masę śmietanową. Żelatynę zalej 50 ml zimnej wody. Gdy napęcznieje, podgrzej w kąpieli wodnej i wymieszaj z kilkoma łyżkami zimnej śmietanki. Pozostałą śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem i wymieszaj z rozpuszczoną żelatyną i połową startej czekolady.

  4. Na wystudzone ciasto w formie wyłóż masę śmietanową i odstaw na chwilę do lodówki by masa stężała. Następnie połóż na śmietanie masę jabłkową i przykryj biszkoptami. Odstaw do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem posyp resztą startej czekolady.

  5. Smacznego!

Dołącz do rodziny Gellwe!

Zaloguj się i podziel się z nami Twoją wersją lub innym dowolnym przepisem!

Dołącz do nas na Instagramie!

Strona wykorzystuje pliki cookies. Szczegółowe informacje dotyczące sposobów wykorzystywania plików cookies znajdziesz w Polityce Prywatności. Aby zarządzać plikami cookies kliknij ustawienia.
Ustawienia Polityka prywatności