Czego szukasz?

Jogurtowy sernik z brzoskwiniami

Czas przygotowania 50 min
Poziom trudności 3/5
Ocena użytkowników
Jeszcze nikt nie ocenił tego przepisu
Udostępnij

Składniki

  • CIASTO - składniki
  • mąka pszenna - 320 g
  • proszek do pieczenia + cukier wanilinowy Gellwe - 1 opakowanie
  • żółtka - 3 sztuki
  • masło lub margaryna - 160 g
  • cukier - 80 g
  • MASA JOGURTOWA - składniki
  • jogurt grecki - 800 g
  • cukier - 200 g
  • białko jaj - 3 sztuki
  • budyń waniliowy Gellwe - 1 opakowanie
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżka
  • DODATKOWO - składniki
  • brzoskwinie w syropie - 1 puszka
  • cukier puder - do opruszenia

Opis przygotowania

  1. Przygotuj ciasto. W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym, dodaj cukier, posiekane masło i żółtka jaj. Wszystko razem mieszaj mikserem, aż ciasto będzie miało konsystencję lepkiej kruszonki.

  2. 2/3 ciasta przesyp do wyłożonej papierem do pieczenia foremki o wymiarach około 22 × 22 cm. Ciasto ugnieć dłonią i wstaw na 10 minut do nagrzanego do 200°C piekarnika.

  3. Przygotuj masę jogurtową. Białka jaj ubij z cukrem na sztywną pianę, dodaj budyń i mąkę ziemniaczaną, wymieszaj. Na koniec dodaj jogurt i delikatnie wymieszaj łyżką.

     

  4. Brzoskwinie osącz na sicie i pokrój na kawałki. Na podpieczone ciasto wyłóż połowę masy jogurtowej i osączone brzoskwinie. Przykryj resztą masy jogurtowej i posyp pozostałym ciastem.

  5. Wstaw ponownie do piekarnika, zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz jeszcze 50 minut.

  6. Wystudzony sernik oprósz cukrem pudrem.

  7. Smacznego!

Dołącz do rodziny Gellwe!

Zaloguj się i podziel się z nami Twoją wersją lub innym dowolnym przepisem!

Dołącz do nas na Instagramie!

Strona wykorzystuje pliki cookies. Szczegółowe informacje dotyczące sposobów wykorzystywania plików cookies znajdziesz w Polityce Prywatności. Aby zarządzać plikami cookies kliknij ustawienia.
Ustawienia Polityka prywatności