Czego szukasz?

Gofry z bitą śmietaną

Czas przygotowania 40 min
Poziom trudności 2/5
Ocena użytkowników
Jeszcze nikt nie ocenił tego przepisu
Udostępnij

Składniki

  • Gofry - składniki
  • mąka pszenna - 300 g
  • drożdże suszone - 6 g
  • cukier wanilinowy Gellwe - 2 łyżeczki
  • cukier - 2 łyżeczki
  • proszek do pieczenia Gellwe - 1/2 łyżeczki
  • sól - szczypta
  • mleko - 500 ml
  • masło - 90 g
  • jajka (rozmiar L) - 2 sztuki
  • Bita śmietana - składniki
  • cukier puder - 2 łyżki
  • śmietana 36% (schłodzona) - 500 ml
  • Konfitura truskawkowa - składniki
  • truskawki - 1 kg
  • cukier - 350 g
  • konfiturex 3:1 Gellwe - 1 opakowanie

Opis przygotowania

  1. Rozpocznij od przygotowania konfitury truskawkowej według instrukcji na opakowaniu Konfiturexu Gellwe.

  2. Pozostaw do wystudzenia, następnie przełóż potrzebną ilość na gofry do miseczki i schłodź w lodówce. Pozostałą część wlej do wyparzonych słoiczków i szczelnie zamknij, układając do góry dnem na około 5 minut.

  3. Mąkę, drożdże, cukier z prawdziwą wanilią, proszek do pieczenia, szczyptę soli przesiej do miski i wymieszaj. Mleko podgrzej do temperatury maksymalnie 30°C, aby nie było zimne. Masło roztop w garnuszku i odstaw do wystudzenia.

  4. W misce wymieszaj wszystkie mokre składniki: mleko, masło i jajka. Wlej do suchych składników i zmiksuj do uzyskania gładkiego ciasta, około 2,5 minuty. Ciasto przykryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia.

  5. Na powierzchni ciasta powinny pojawić się małe pęcherze. Wyrośnięte ciasto wymieszaj i smaż gofry według instrukcji gofrownicy.

  6. Śmietanę ubij z cukrem pudrem. Na lekko przestudzonych gofrach umieść bitą śmietanę i schłodzoną konfiturę truskawkową i podawaj od razu.

  7. Smacznego!

Dołącz do rodziny Gellwe!

Zaloguj się i podziel się z nami Twoją wersją lub innym dowolnym przepisem!

Dołącz do nas na Instagramie!

Strona wykorzystuje pliki cookies. Szczegółowe informacje dotyczące sposobów wykorzystywania plików cookies znajdziesz w Polityce Prywatności. Aby zarządzać plikami cookies kliknij ustawienia.
Ustawienia Polityka prywatności