Rozpocznij od przygotowania konfitury truskawkowej według instrukcji na opakowaniu Konfiturexu Gellwe.
Pozostaw do wystudzenia, następnie przełóż potrzebną ilość na gofry do miseczki i schłodź w lodówce. Pozostałą część wlej do wyparzonych słoiczków i szczelnie zamknij, układając do góry dnem na około 5 minut.
Mąkę, drożdże, cukier z prawdziwą wanilią, proszek do pieczenia, szczyptę soli przesiej do miski i wymieszaj. Mleko podgrzej do temperatury maksymalnie 30°C, aby nie było zimne. Masło roztop w garnuszku i odstaw do wystudzenia.
W misce wymieszaj wszystkie mokre składniki: mleko, masło i jajka. Wlej do suchych składników i zmiksuj do uzyskania gładkiego ciasta, około 2,5 minuty. Ciasto przykryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Na powierzchni ciasta powinny pojawić się małe pęcherze. Wyrośnięte ciasto wymieszaj i smaż gofry według instrukcji gofrownicy.
Śmietanę ubij z cukrem pudrem. Na lekko przestudzonych gofrach umieść bitą śmietanę i schłodzoną konfiturę truskawkową i podawaj od razu.
Smacznego!