Czego szukasz?

Ciasto marchewkowe

Czas przygotowania 40 min
Poziom trudności 1/5
Ocena użytkowników
Jeszcze nikt nie ocenił tego przepisu
Udostępnij

Składniki

  • CIASTO - składniki
  • starta marchewka - 1,5 szklanki
  • mąka pszenna - 250 g
  • cukier - 150 g
  • jajka (rozmiar L) - 3 sztuki
  • proszek do pieczenia Gellwe - 1 łyżeczka
  • soda oczyszczona Gellwe - 1 łyżeczka
  • przyprawa do piernika Gellwe - 2-3 łyżeczki
  • sól - szczypta
  • olej słonecznikowy - 160 ml
  • DODATKOWO - dodaj do ciasta
  • Śnieżka Gellwe - 1 opakowanie
  • mleko 3,2% - 200 ml
  • kakao Gellwe - dowolna ilość - do opruszenia

Opis przygotowania

  1. Jajka ubij z cukrem na puch. Ciągle ubijając wlewamy cienkim strumieniem olej. W misce wymieszaj przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i przyprawę do pierników.

  2. Dodaj ubite jajka i startą marchewkę, wymieszaj. Otrzymaną masę przełóż do kwadratowej formy o boku 22 cm lub do tortownicy o średnicy 24 cm.

  3. Formę z ciastem włóż do nagrzanego piekarnika i piecz około 50 minut w 180 st.C.

  4. Do schłodzonego mleka wsyp Śnieżkę i ubijaj mikserem kilka minut. Wystudzone ciasto udekoruj śnieżką i oprósz kakao.

     

Dołącz do rodziny Gellwe!

Zaloguj się i podziel się z nami Twoją wersją lub innym dowolnym przepisem!

Dołącz do nas na Instagramie!

Strona wykorzystuje pliki cookies. Szczegółowe informacje dotyczące sposobów wykorzystywania plików cookies znajdziesz w Polityce Prywatności. Aby zarządzać plikami cookies kliknij ustawienia.
Ustawienia Polityka prywatności