Przygotuj biszkopt. Jajka ubij z cukrem na puch, dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszaj.
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przełóż do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika.
Piecz około 35 minut w 180℃. Wystudź i przekrój na dwa blaty.
Przygotuj poncz. Wystudzoną herbatę wymieszaj z cukrem i sokiem z cytryny. Możesz dodatkowo wlać do ponczu łyżkę spirytusu lub rumu dla zaostrzenia smaku.
Przygotuj krem. Do wysokiego naczynia wlej schłodzone mleko, wsyp krem i miksuj około 2 minut. Następnie dodaj miękkie masło i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.
Jeden blat ciasta połóż na paterze, skrop ponczem i posmaruj częścią dżemu. Na ciasto wyłóż połowę kremu i równo rozprowadź.
Drugi blat ciasta posmaruj dżemem i wyłóż, dżemem do spodu, na krem. Ciasto lekko dociśnij, a następnie skrop pozostałym ponczem. 1/3 pozostałego kremu włóż do worka cukierniczego, a resztą posmaruj wierzch i boki tortu.
Czekoladę zetrzyj na tarce prosto na wierzch tortu. Całość udekoruj rozetkami z kremu i owocami. Przechowuj w lodówce.
Smacznego!