Czego szukasz?

Sernik ze słonym karmelem i orzeszkami

Czas przygotowania 100 min
Poziom trudności 4/5
Ocena użytkowników
Jeszcze nikt nie ocenił tego przepisu
Udostępnij

Składniki

  • CIASTO - składniki
  • mąka pszenna - 200 g
  • masło - 100 g
  • żółtko - 2 sztuki
  • cukier - 1/3 szklanki
  • kwaśna śmietana - 1 łyżka
  • Kakao Extra Ciemne Gellwe - 2 łyżki
  • MASA SEROWA - składniki
  • twaróg sernikowy mielony - 600 g
  • miękkie masło - 50 g
  • jajka (rozmiar L) - 4 sztuki
  • cukier - 200 g
  • Aromat waniliowy Gellwe - 2 łyżeczki
  • Budyń śmietankowy Gellwe - 1 opakowanie
  • SOS KARMELOWY - składniki
  • śmietanka 30% - 100 ml
  • cukier brązowy - 50 g
  • miód - 1 łyżka
  • masło - 30 g
  • solone orzeszki ziemne - 100 g
  • sól - szczypta

Opis przygotowania

  1. Przygotuj ciasto. Wszystkie składniki ciasta wymieszaj mikserem, a następnie zagnieć w kulkę.

  2. Ciasto rozwałkuj na cienki placek i wylep nim dno i boki tortownicy o średnicy 24 cm. Tortownicę z ciastem wstaw do lodówki.

  3. Przygotuj masę serową.

    Masło roztop w rondelku. Jajka ubij z cukrem na puch. Ciągle mieszając, dodaj masło, twaróg, aromat arakowy i budyń.

  4. Masę serową wyłóż na schłodzone ciasto w formie. Nadmiar ciasta na ściankach tortownicy odetnij pół centymetra nad masą serową. Ciasto pokrusz i rozsyp na serze przy obręczy tortownicy.

  5. Całość wstaw do  nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz 40 minut.

    Następnie zmniejsz temperaturę do 160°C i piecz jeszcze 30 minut.

  6. Przygotuj sos. Do rondelka wlej śmietankę, dodaj masło, cukier i miód, gotuj, ciągle mieszając, aż sos zacznie gęstnieć (10  minut). Do sosu dodaj orzeszki i szczyptę soli, wymieszaj.

  7. Przestudzony sos z orzeszkami wyłóż na schłodzony sernik.

  8. Smacznego!

Dołącz do rodziny Gellwe!

Zaloguj się i podziel się z nami Twoją wersją lub innym dowolnym przepisem!

Dołącz do nas na Instagramie!

Strona wykorzystuje pliki cookies. Szczegółowe informacje dotyczące sposobów wykorzystywania plików cookies znajdziesz w Polityce Prywatności. Aby zarządzać plikami cookies kliknij ustawienia.
Ustawienia Polityka prywatności