Czego szukasz?

Pszenny chlebek z makiem

Czas przygotowania 120 min
Poziom trudności 2/5
Ocena użytkowników
Jeszcze nikt nie ocenił tego przepisu
Udostępnij

Potrzebne produkty Gellwe

Składniki

  • CIASTO - składniki
  • Chleb domowy pszenny Gellwe - 1 opakowanie
  • letnia woda - 300 ml
  • DODATKOWO - składniki
  • drożdże suche - 7 g
  • białko - 1 sztuka
  • mak do posypania - 1 łyżka
  • mąka - do podsypania

Opis przygotowania

  1. Do miski wsyp mieszankę do wypieku chleba, dodaj drożdże i wymieszaj. Wlej lekko ciepłą wodę i wyrabiaj mieszadłami miksera lub dłonią, aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 30 minut).

  2. Ciasto wyjmij z formy i przełóż na podsypany mąką stół, ponownie zagnieć.

  3. Tortownicę o średnicy 18 cm lub formę keksową o długości 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przełóż do formy, przykryj ściereczką i ponownie odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość posmaruj z wierzchu roztrzepanym białkiem i posyp makiem.

  4. Piekarnik nagrzej do 200°C i ustaw na dnie naczynie żaroodporne z gorącą wodą, aby powietrze w piekarniku było nawilżone. Formę z ciastem wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz, aż chleb stanie się rumiany tzn. około 50 minut.

  5. Smacznego!

Dołącz do rodziny Gellwe!

Zaloguj się i podziel się z nami Twoją wersją lub innym dowolnym przepisem!

Dołącz do nas na Instagramie!

Strona wykorzystuje pliki cookies. Szczegółowe informacje dotyczące sposobów wykorzystywania plików cookies znajdziesz w Polityce Prywatności. Aby zarządzać plikami cookies kliknij ustawienia.
Ustawienia Polityka prywatności