Czego szukasz?

Delikatna kremówka

Czas przygotowania 45 min
Poziom trudności 3/5
Ocena użytkowników
Jeszcze nikt nie ocenił tego przepisu
Udostępnij

Składniki

  • CIASTO - składniki
  • jajko (rozmiar L) - 4 sztuki
  • Kremówka Wadowickie Gellwe - 1 opakowanie
  • mleko - 750 ml
  • masło - 200 g
  • PONCZ - składniki
  • przegotowana woda - 125 ml
  • cukier - 1 łyżeczka
  • sok z cytryny - 1 łyżka
  • DODATKOWO - składniki
  • śmietanka 30% - 500 ml
  • Śmietanex Gellwe - 2 opakowania
  • cukier puder - 1 łyżka
  • dżem wiśniowy - 1 słoiczek

Opis przygotowania

  1. Przygotuj ciasto.

    W misce ubij jajka, dodaj mieszankę do wypieku ciasta i miksuj na najwyższych obrotach miksera około 4 minut. Formę o wymiarach 22 × 28 cm wyłóż papierem do pieczenia i wlej do niej ciasto. 

  2. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w 180°C (opcja pieczenia: góra-dół) przez około 25 minut. Upieczone ciasto wystudź i przekrój w poprzek na dwa cienkie blaty.

  3. Przygotuj poncz. Wodę lub słabą herbatę wymieszaj z cukrem i sokiem z cytryny.

  4. Przygotuj krem.

    W szklance zimnego mleka rozprowadź zawartość opakowania z kremem. Pozostałe mleko postaw na gazie, a gdy zacznie się gotować, wlej rozrobiony proszek i gotuj, ciągle mieszając, aż masa będzie gładka i gęsta. Zdejmij z ognia, przykryj folią i odstaw do wystygnięcia. Miękkie masło utrzyj na krem, dodając po łyżce wystudzony budyń.

  5. Przygotuj śmietanę.

    Śmietanex wymieszaj z cukrem pudrem. Schłodzoną śmietankę wlej do wysokiego naczynia i lekko ubij. Dodaj cukier puder ze Śmietanexem i ubijaj do momentu, aż śmietana będzie puszysta i sztywna.

  6. Jeden blat ciasta włóż ponownie do formy, skrop połową ponczu i posmaruj dżemem wiśniowym. Na dżem wyłóż najpierw krem budyniowy, a następnie masę śmietanową. Całość przykryj drugim blatem ciasta i ponownie skrop ponczem. Całość lekko dociśnij i odstaw do lodówki. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

  7. Smacznego!

Dołącz do rodziny Gellwe!

Zaloguj się i podziel się z nami Twoją wersją lub innym dowolnym przepisem!

Dołącz do nas na Instagramie!

Strona wykorzystuje pliki cookies. Szczegółowe informacje dotyczące sposobów wykorzystywania plików cookies znajdziesz w Polityce Prywatności. Aby zarządzać plikami cookies kliknij ustawienia.
Ustawienia Polityka prywatności