Przygotuj ciasto.
W misce ubij jajka, dodaj mieszankę do wypieku ciasta i miksuj na najwyższych obrotach miksera około 4 minut. Formę o wymiarach 22 × 28 cm wyłóż papierem do pieczenia i wlej do niej ciasto.
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w 180°C (opcja pieczenia: góra-dół) przez około 25 minut. Upieczone ciasto wystudź i przekrój w poprzek na dwa cienkie blaty.
Przygotuj poncz. Wodę lub słabą herbatę wymieszaj z cukrem i sokiem z cytryny.
Przygotuj krem.
W szklance zimnego mleka rozprowadź zawartość opakowania z kremem. Pozostałe mleko postaw na gazie, a gdy zacznie się gotować, wlej rozrobiony proszek i gotuj, ciągle mieszając, aż masa będzie gładka i gęsta. Zdejmij z ognia, przykryj folią i odstaw do wystygnięcia. Miękkie masło utrzyj na krem, dodając po łyżce wystudzony budyń.
Przygotuj śmietanę.
Śmietanex wymieszaj z cukrem pudrem. Schłodzoną śmietankę wlej do wysokiego naczynia i lekko ubij. Dodaj cukier puder ze Śmietanexem i ubijaj do momentu, aż śmietana będzie puszysta i sztywna.
Jeden blat ciasta włóż ponownie do formy, skrop połową ponczu i posmaruj dżemem wiśniowym. Na dżem wyłóż najpierw krem budyniowy, a następnie masę śmietanową. Całość przykryj drugim blatem ciasta i ponownie skrop ponczem. Całość lekko dociśnij i odstaw do lodówki. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
Smacznego!