Czego szukasz?

Murzynek

Czas przygotowania 75 min
Poziom trudności 3/5
Ocena użytkowników
Jeszcze nikt nie ocenił tego przepisu
Udostępnij

Składniki

  • mąka pszenna - 2 szklanki
  • cukier - 2 szklanki
  • margaryna - 1 kostka
  • jajka - 4 sztuki
  • woda - 1 szklanka
  • proszek do pieczenia Gellwe - 2 łyżeczki
  • kakao Gellwe - 4 łyżki
  • aromat migdałowy Gellwe - 1 fiolka
  • orzechy włoskie łuskane - 100 g
  • rodzynki - 100 g

Opis przygotowania

  1. Zagotuj margarynę z wodą dodając kakao z cukrem. Odlej z tego 1 szklankę na lukier.

  2. Do reszty po przestudzeniu wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia oraz żółtka. Dokładnie wyrób ciasto na jednolitą masę po czym dodaj pokrojone drobno orzechy oraz rodzynki.

  3. Na koniec dodaj pianę z białek ubitą na sztywno i dokładnie wymieszaj. Przełóż ciasto do wysmarowanych margaryną i posypanych bułką tartą wąskich blaszek.

  4. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez około 45 minut. Po wyłączeniu pieca otwórz piekarnik i pozostaw w nim ciasto jeszcze naokoło 10 minut.

  5. Po przestudzeniu polukruj ciasto.

  6. Smacznego!

Dołącz do rodziny Gellwe!

Zaloguj się i podziel się z nami Twoją wersją lub innym dowolnym przepisem!

Dołącz do nas na Instagramie!

Strona wykorzystuje pliki cookies. Szczegółowe informacje dotyczące sposobów wykorzystywania plików cookies znajdziesz w Polityce Prywatności. Aby zarządzać plikami cookies kliknij ustawienia.
Ustawienia Polityka prywatności