Czego szukasz?

Ciasto ucierane z owocami

Czas przygotowania 60 min
Poziom trudności 2/5
Ocena użytkowników
Jeszcze nikt nie ocenił tego przepisu
Udostępnij

Składniki

  • CIASTO - składniki
  • mąka pszenna - 350 g
  • proszek do pieczenia Gellwe - 10 g
  • cukier wanilinowy Gellwe - 1 opakowanie
  • masło lub margaryna - 230 g
  • cukier - 150 g
  • jajka (rozmiar L) - 5 sztuk
  • truskawki - 300 g
  • borówki amerykańskie - 200 g
  • KRUSZONKA - składniki
  • mąka pszenna - 1 łyżka
  • cukier - 2 łyżki
  • masło lub margaryna - 20 g

Opis przygotowania

  1. Przygotuj ciasto. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia.

    Miękkie masło utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym, dodając pojedynczo jajka.

    Następnie dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko wymieszaj.

  2. Owoce umyj i osusz na papierowym ręczniku. Truskawki przekrój na połówki.

    Okrągłą formę o średnicy 26 cm posmaruj masłem i oprósz mąką.

  3. Ciasto przełóż do formy. Na cieście ułóż owoce, część z nich lekko wciśnij w ciasto.

  4. Przygotuj kruszonkę. W kubeczku wymieszaj mąkę z cukrem i masłem, pokrusz w palcach. Otrzymaną kruszonkę wysyp na ciasto.

  5. Formę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 40-50 minut w temperaturze 180°C.

  6. Smacznego!

Dołącz do rodziny Gellwe!

Zaloguj się i podziel się z nami Twoją wersją lub innym dowolnym przepisem!

Dołącz do nas na Instagramie!

Strona wykorzystuje pliki cookies. Szczegółowe informacje dotyczące sposobów wykorzystywania plików cookies znajdziesz w Polityce Prywatności. Aby zarządzać plikami cookies kliknij ustawienia.
Ustawienia Polityka prywatności