Czego szukasz?

Placuszki szpinakowe z owocami

Czas przygotowania 20 min
Poziom trudności 2/5
Ocena użytkowników
Jeszcze nikt nie ocenił tego przepisu
Udostępnij

Składniki

  • jajko (rozmiar L) - 1 sztuka
  • maślanka - 1 szklanka
  • mąka pszenna - 1 i 1/4 szklanki
  • soda oczyszczona Gellwe - 1/2 łyżeczki
  • proszek do pieczenia Gellwe - 1/2 łyżeczki
  • szpinak ugotowany lub liofilizowany - 2 łyżki
  • świeże owoce do dekoracji - dowolna ilość

Opis przygotowania

  1. W misce umieść kolejno: maślankę, sodę, proszek do pieczenia i wymieszaj.

  2. Dodaj jajko i przesianą mąkę – wymieszaj ponownie do połączenia się składników.

  3. iasto podziel na 3 części. Do jednej miseczki z ciastem dodaj 1 1/2 łyżki liofilizowanego szpinaku, do drugiej ½ łyżki, a trzecią miskę z ciastem pozostaw bez szpinaku.

  4. Placuszki smaż pod przykryciem na dobrze rozgrzanej patelni z obydwu stron na złoty kolor.

  5. Gotowe placuszki ułóż jeden na drugim, od najciemniejszego koloru szpinaku do jasnego placuszka. Podawaj ze świeżymi owocami.

  6. Smacznego!

Dołącz do rodziny Gellwe!

Zaloguj się i podziel się z nami Twoją wersją lub innym dowolnym przepisem!

Dołącz do nas na Instagramie!

Strona wykorzystuje pliki cookies. Szczegółowe informacje dotyczące sposobów wykorzystywania plików cookies znajdziesz w Polityce Prywatności. Aby zarządzać plikami cookies kliknij ustawienia.
Ustawienia Polityka prywatności