Czego szukasz?

Jabłka pieczone w kruchym cieście

Czas przygotowania 45 min
Poziom trudności 4/5
Ocena użytkowników
Jeszcze nikt nie ocenił tego przepisu
Udostępnij

Potrzebne produkty Gellwe

Składniki

  • CIASTO - Składniki
  • Mąka pszenna - 350 g
  • Masło - 200 g
  • Cukier puder - 120 g
  • Żółtka - 3 sztuki
  • NADZIENIE - Składniki
  • Jabłka - 6 sztuk
  • Kisiel cytrynowy Gellwe - 1 opakowanie
  • Gorąca woda - 1 szklanka
  • Cukier kryształ do posypania - wedle uznania
  • Jajko do smarowania ciasta - 1 sztuka

Opis przygotowania

  1. Zagnieć ciasto z podanych składników. Staraj się wyrabiać je bardzo krótko, po czym odstaw do lodówki na około pół godziny.

  2. Jabłka obierz ze skórki. Nie przekrawając, wydrąż gniazda nasienne. W to miejsce nałóż kisiel cytrynowy Gellwe rozprowadzony w połowie szklanki gorącej wody.

  3. Ciasto rozwałkuj na grubość około 0,5 centymetra. Zawiń w nie jabłka, uważając, aby kisiel nie wylał się na ciasto.

  4. Każde tak przygotowane jabłko posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp cukrem. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C do zarumienienia ciasta.

     

  5. Smacznego!

Dołącz do rodziny Gellwe!

Zaloguj się i podziel się z nami Twoją wersją lub innym dowolnym przepisem!

Dołącz do nas na Instagramie!

Strona wykorzystuje pliki cookies. Szczegółowe informacje dotyczące sposobów wykorzystywania plików cookies znajdziesz w Polityce Prywatności. Aby zarządzać plikami cookies kliknij ustawienia.
Ustawienia Polityka prywatności