Czego szukasz?

Piernikowe choinki

Czas przygotowania 60 min
Poziom trudności 1/5
Ocena użytkowników
Jeszcze nikt nie ocenił tego przepisu
Udostępnij

Potrzebne produkty Gellwe

Składniki

  • CIASTO - składniki
  • Pierniczki Gellwe - 1 opaowanie
  • jajko (rozmiar L) - 1 sztuka
  • miękkie masło - 100 g
  • DODATKOWO - składniki
  • twarda marmolada - według uznania
  • cukier puder - do oprószenia
  • foremki w kształcie gwiazdek - minimum 4 rozmiary

Opis przygotowania

  1. Do wysokiej miski wsyp mieszankę do przygotowania ciasta, dodaj jajko, miękkie masło i mieszaj mieszadłami miksera, aż wszystkie składniki się połączą i będą przypominać okruchy chleba. Całość przełóż na podsypany mąką stół i zagnieć w kulkę.

  2. Otrzymane ciasto zawiń w folię aluminiową i odłóż na 30 minut do zamrażarki.

  3. Schłodzone ciasto rozwałkuj na podsypanym mąką stole na grubość 3-5 mm i wycinaj foremkami różnej wielkości gwiazdki. Ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia płaskiej blaszce. Formę z pierniczkami wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 10 minut w 180°C.

  4. Różnej wielkości gwiazdki składaj razem w choinki, sklejając je twardą marmoladą. Przed podaniem choinki oprósz cukrem pudrem.

Dołącz do rodziny Gellwe!

Zaloguj się i podziel się z nami Twoją wersją lub innym dowolnym przepisem!

Dołącz do nas na Instagramie!

Strona wykorzystuje pliki cookies. Szczegółowe informacje dotyczące sposobów wykorzystywania plików cookies znajdziesz w Polityce Prywatności. Aby zarządzać plikami cookies kliknij ustawienia.
Ustawienia Polityka prywatności