Przygotuj ciasto.
W misce wymieszaj mikserem wszystkie składniki ciasta, a następnie przełóż ciasto na podsypany mąką stół i szybko zagnieć. Ciasto rozwałkuj na cienki placek i wylep nim posmarowaną masłem i oprószoną mąką foremkę do tarty o średnicy około 26 cm.
Nadmiar ciasta odetnij, ponownie rozwałkuj i wytnij z niego foremkami ciasteczka np. małe zajączki. Ciasto w formie nakłuj widelcem i odstaw na pół godziny do lodówki.
W tym czasie nagrzej piekarnik do 200°C, upiecz ułożone na papierze do pieczenia ciasteczka (ok.10 minut) i pokrój w kosteczkę białą czekoladę. Schłodzone ciasto wstaw do pieca i piecz około 20 minut. Na wyjętym z pieca gorącym cieście wysyp połowę pokrojonej czekolady.
Przygotuj masę pomarańczową.
Pomarańcze umyj, obierz, usuń pestki i pokrój w kostkę. Ze skórek usuń białą warstwę i również pokrój. Tak przygotowane pomarańcze rozdrobnij w blenderze, a następnie zważ i przełóż do rondla. Masy powinno być około 400 g. Jeśli jest mniej, dodaj odrobinę wody lub soku pomarańczowego.
Pomarańcze wymieszaj z Konfiturexem i zagotuj. Następnie wsyp cukier i gotuj kilka minut. Zdejmij z ognia, usuń ewentualną pianę i lekko przestudź. Otrzymaną masę wyłóż na ciasto w formie i udekoruj ciasteczkami, pozostałą czekoladą i posiekanymi pistacjami.
Smacznego!