Przygotuj ciasto na pierniczki wg przepisu na opakowaniu, następnie rozwałkuj i wycinaj foremkami małe choineczki lub gwiazdki. Ułóż na papierze do pieczenia i piecz około 10 minut w 180°C.
Przygotuj lukier.
Białko jajka utrzyj z przesianym cukrem pudrem do białości. Otrzymany lukier przełóż do woreczka foliowego z wyciętą dziurką i dekoruj pierniczki. Zostaw do zastygnięcia lukru.
Z cukru i wody ugotuj syrop. Włóż do niego dokładnie umytą i pokrojoną na plasterki pomarańczę. Gotuj na małym ogniu, aż pomarańcza się lekko zeszkli. Wyjmij łyżką cedzakową i wysusz na kratce.
Do gorącego syropu, zdjętego z kuchni wsyp żurawiny i zostaw je w nim na 10 minut (nie gotuj!). Następnie również wyjmij łyżką cedzakową i osusz.
Tortownicę o średnicy 24 cm posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.
Przygotuj ciasto. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiej przez sito do miski.
W garnuszku roztop masło z cukrem i miodem, dodaj przyprawę do pierników.
Zdejmij z ognia i wymieszaj z mlekiem i sodą.
Do suchych składników w misce wlej płynne i wymieszaj mikserem.
Następnie dodaj jajka i jeszcze raz wymieszaj.
Ciasto przełóż do tortownicy i wyrównaj powierzchnię. Piecz około 60 minut w temperaturze 180°C lub do tzw. suchego patyczka. Wystudź.
Wystudzone ciasto wyjmij z formy. Jeśli jest bardzo nierówne, zetnij mocno wystającą część. Pozostałe ciasto przetnij na dwa równe blaty.
Przygotuj krem czekoladowy wg przepisu na opakowaniu.
Jeden blat ciasta połóż na paterze i posmaruj konfiturą żurawinową. Posmaruj 1/3 kremu i przykryj drugim blatem ciasta. Lekko dociśnij.
Małe pierniczki posmaruj cienko kremem i przyklej do krawędzi ciasta. Pozostały krem wyłóż na wierzch piernika. Całość udekoruj pierniczkami, owocami i rozmarynem.
Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
Smacznego!