Mąkę przesiej do miski. Dodaj drożdże, cukier, cukier wanilinowy, sól i wymieszaj.
Wlej mleko oraz żółtka i wyrabiaj rękoma lub robotem kuchennym ciasto, aż będzie miało zwartą konsystencję. Pod koniec wyrabiania dodawaj stopniowo masło.
Gotowe ciasto odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Jagody umyj i odcedź na sicie. Przełóż do miski, wymieszaj z cukrem i odstaw na bok.
Wyrośnięte ciasto przemieszaj i wyrabiaj do uzyskania sprężystej konsystencji. Podziel na porcje o wadze ok. 80 g. Uformuj kule.
Ciasto rozpłasz lub rozwałkuj wałkiem, brzegi posmaruj roztrzepanym jajkiem, aby lepiej kleiły się podczas składania.
Na środek każdego placka nakładaj łyżką jagody i sklejaj brzegi ciasta jak na pierogi. Jagodzianki układaj zlepieniem do dołu na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Bułeczki posmaruj rozmąconym jajkiem przy pomocy pędzelka i odstaw do wyrośnięcia.
Piecz w temperaturze 200°C (góra-dół) na złoty kolor. Ostudź na kratce.
Przed podaniem oprósz jagodzianki cukrem pudrem.
Smacznego!