Czego szukasz?

Kakaowa szarlotka

Czas przygotowania 120 min
Poziom trudności 3/5
Ocena użytkowników
Jeszcze nikt nie ocenił tego przepisu
Udostępnij

Składniki

  • Jabłka - 1 kg
  • Mąka pszenna - 3 szklanki
  • Jajka (rozmiar L) - 3 sztuki
  • Cukier - 2 szklanki
  • Olej - 1,1 szklanki
  • Soda Gellwe - 2 łyżeczki
  • Kakao Gellwe - 2 łyżki
  • Cynamon w proszku - 2 płaskie łyżeczki
  • Orzechy włoskie łuskane - 1 szklanka
  • Rodzynki - 1 szklanka

Opis przygotowania

  1. Umyte jabłka obierz i pokrój w kostkę o bokach około 0,5 cm.

  2. Jajka dokładnie utrzyj z cukrem. Dolewaj stopniowo olej, nie przestając ucierać. Do gotowej masy wsyp mąkę, sodę Gellwe, kakao Gellwe oraz cynamon. Dokładnie wymieszaj.

  3. Następnie dodaj pokrojone orzechy oraz rodzynki i jabłka. Dokładnie wymieszaj i przełóż do płaskiej blaszki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.

  4. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez około 1 godziny.

    Po upieczeniu wygaś piekarnik, otwórz drzwiczki i pozostaw ciasto w ciepłym piekarniku przez minimum 30-40 minut.

  5. Smacznego!

Dołącz do rodziny Gellwe!

Zaloguj się i podziel się z nami Twoją wersją lub innym dowolnym przepisem!

Dołącz do nas na Instagramie!

Strona wykorzystuje pliki cookies. Szczegółowe informacje dotyczące sposobów wykorzystywania plików cookies znajdziesz w Polityce Prywatności. Aby zarządzać plikami cookies kliknij ustawienia.
Ustawienia Polityka prywatności