Przygotuj ciasto. Jajka ubij z cukrem na puch, dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszaj. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Do tortownicy włóż ciasto. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 25 minut w temperaturze 180°C. Wystudź.
Przygotuj masę serową. Do wysokiego naczynia wlej schłodzone mleko i śmietankę, wsyp sernik i miksuj na najwyższych obrotach miksera około 5 minut.
Na schłodzone ciasto w formie wyłóż 1/3 masy serowej i posyp połową borówek. Przykryj resztą masy serowej i posyp pozostałymi borówkami. Odstaw do lodówki.
Galaretkę rozpuść w 500 ml gorącej wody i przestudź. Lekko tężejącą galaretkę wylej na owoce i ponownie odstaw do lodówki, by sernik dobrze stężał.
Smacznego!