Czego szukasz?

Sernik z borówkami i galaretką

Czas przygotowania 45 min
Poziom trudności 1/5
Ocena użytkowników
Jeszcze nikt nie ocenił tego przepisu
Udostępnij

Składniki

  • CIASTO - składniki
  • mąka pszenna - 1/2 szklanki
  • proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
  • cukier - 1/2 szklanki
  • jajko (rozmiar L) - 2 sztuki
  • MASA SEROWA - składniki
  • sernik na zimno Gellwe - 1 opakowanie
  • mleko - 500 ml
  • śmietanka 30% - 100 ml
  • DODATKOWO - składniki
  • borówki amerykańskie - 500 g
  • galaretka borówkowa Gellwe - 1 opakowanie

Opis przygotowania

  1. Przygotuj ciasto. Jajka ubij z cukrem na puch, dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszaj. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia.

  2. Do tortownicy włóż ciasto. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 25 minut w temperaturze 180°C. Wystudź.

  3. Przygotuj masę serową. Do wysokiego naczynia wlej schłodzone mleko i śmietankę, wsyp sernik i miksuj na najwyższych obrotach miksera około 5 minut.

  4. Na schłodzone ciasto w formie wyłóż 1/3 masy serowej i posyp połową borówek. Przykryj resztą masy serowej i posyp pozostałymi borówkami. Odstaw do lodówki.

  5. Galaretkę rozpuść w 500 ml gorącej wody i przestudź. Lekko tężejącą galaretkę wylej na owoce i ponownie odstaw do lodówki, by sernik dobrze stężał.

  6. Smacznego!

Dołącz do rodziny Gellwe!

Zaloguj się i podziel się z nami Twoją wersją lub innym dowolnym przepisem!

Dołącz do nas na Instagramie!

Strona wykorzystuje pliki cookies. Szczegółowe informacje dotyczące sposobów wykorzystywania plików cookies znajdziesz w Polityce Prywatności. Aby zarządzać plikami cookies kliknij ustawienia.
Ustawienia Polityka prywatności