Jak zatemperować czekoladę?

Triki i porady
  • 1 Pracując w kuchni z czekoladą – np. robiąc czekoladki czy ozdabiając tort czekoladowymi dekoracjami chcemy żeby rezultat naszej pracy był stosunkowo trwały, smaczny i estetyczny. Wydawałoby się, że wystarczy roztopić czekoladę, przygotować z niej to, co nam akurat potrzebne i czekać na oklaski. Nie działa to jednak w ten sposób. Co w takim razie należy zrobić z czekoladą? Zatemperować! Dzięki temu zabiegowi czekolada ma piękną, lśniącą oraz gładką powierzchnię. Poniżej mamy dla was szybki kurs temperowania czekolady w 4 krokach. Jak temperować czekoladę?
  • 2 Posiekaj czekoladę na drobne kawałki.
  • 3 2/3 czekolady umieść w misce na parze i podgrzej do temperatury 45 stopni. Kontroluj temperaturę czekolady mieszając, gdyż nie możesz jej przegrzać! Jeśli ją przegrzejesz musisz poczekać, aż jej temperatura wróci do tej przez nas pożądanej.
  • 4 Dorzuć pozostałą czekoladę i wymieszaj. Cały czas mieszając schłodź czekoladę do temperatury 27 – 28 stopni.
  • 5 Umieść miskę ponownie nad parą i podgrzej do temperatury 31-32 stopnie. Gotowe!