Kruche ciasteczka wielkanocne z lemon curd

Kruche ciasteczka wielkanocne z lemon curd
Poziom trudności
łatwe
Ilość porcji
25 sztuk
Czas wykonania
1h

Składniki

Ciasto kruche
  • 300g mąki pszennej
  • 150g zimnego masła
  • 80g cukru pudru marki Gellwe Cukier
  • 1 jajko
  • szczypta soli
Lemon curd
  • 1 duże jajko
  • 1 zółtko
  • 80 g drobnego cukru
  • 40 g masła
  • skórka otarta i sok wyciśnięty z 1 cytryny

Wykonanie

Ciasto kruche:

Do przesianej mąki dodaj cukier puder marki Gellwe, szczyptę soli i wymieszaj. Dodaj zimne masło i siekaj nożem lub zmiksuj mikserem do uzyskania konsystencji kruszonki. Do kruszonki dodaj jajko i zagnieć szybko ciasto – do połączenia. Zawiń ciasto szczelnie w folię spożywczą i schłodź w lodówce 1h. Ciasto rozwałkuj, wytnij foremką w kształcie jajka ciasteczka. W połowie ciasteczka wykrój przy pomocy mniejszej foremki kształt okręgu. Piecz w temperaturze 150 stopni 10 – 15 minut na złoty kolor w termoobiegu.

Lemon curd:

W niedużym garnuszku roztrzep jajko, żółtko i cukier (najlepiej przy pomocy rózgi do ubijania), do połączenia. Postaw na kuchence, podgrzewaj na małej mocy palnika, mieszając. Praktycznie od razu można dodać masło, skórkę i sok z cytryny. Mieszaj, do zagotowania i zgęstnienia kremu i otrzymania gładkiej konsystencji. Przecedź przez sitko, dodając do przecedzonego kremu skórkę z cytryny, która osiądzie na sitku. Lemon curd schładzaj w lodówce 30 min, a następnie przełóż wypieczone ciasteczka.