Mini bezy z malinami

Mini bezy z malinami
Poziom trudności
średni
Ilość porcji
6
Czas wykonania
4h

Składniki

Krem
  • 400 ml mleka
  • 1 opakowanie kremu do karpatki Gellwe Krem karpatka
Bezy
  • 140 g białka (4 białka)
  • 200 g drobnego cukru
  • 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka soku z cytryny
Dodatkowo
  • 150 g świeżych malin
  • ok. 80 g gorzkiej czekolady

Wykonanie

  1. Przed przystąpieniem do ubijania bezy nagrzej piekarnik do 150 stopni. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Białka (powinny być o temperaturze pokojowej) przelej do misy miksera. Ubij na pianę, niekoniecznie idealnie sztywną. Stopniowo dodawaj cukier, po łyżce, cały czas miksując na najwyższych obrotach miksera.
  3. Miksuj dokładnie i długo po każdej dodanej porcji cukru. Na koniec piana powinna być sztywna, gęsta i błyszcząca. Bardzo ważne jest również, aby cukier w trakcie ubijania  dokładnie się rozpuścił  i nie był wyczuwalny w bezie.
  4. Nie zmniejszaj również ilości cukru, bo beza może się nie udać. Na koniec dodaj sok z cytryny i ubić krótko. Dodaj przesianą skrobię ziemniaczaną i delikatnie wymieszaj szpatułką.
  5. Masę bezową wyłóż  do rękawa cukierniczego i wyciśnij na blaszce gniazdka.
  6. Bezy wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i od razu zmniejsz do temperatury 120 stopni. Susz przez ok. 2 h. Po tym czasie bezy powinny być białe, chrupiące z zewnątrz, na spodzie oraz bokach.
  7. Do wysokiego naczynia wlej 400 ml zimnego mleka.
  8. Wsyp zawartość torebki, miksuj na najwyższych obrotach ok. 3 min. Gotowy krem przełóż do rękawa i wyciskaj do środka każdego gniazdka bezowego.
  9. Wierzch ozdób malinami i kawałkami czekolady.