Kakaowa szarlotka

Dodał(a): marek_kucharek

Kakaowa szarlotka

ocena
2.69

Ocena:

1 2 3 4 5

Składniki:

 

  • Jabłka - 1 kg
  • Mąka pszenna - 3 szklanki
  • Jajka - 3 szt.
  • Cukier - 2 szklanki
  • Olej sojowy - 1 szklanka
  • Soda Gellwe - 2 łyżeczki
  • Kakao do wypieków Gellwe - 2 łyżki
  • Cynamon w proszku - 2 płaskie łyżeczki
  • Orzechy włoskie łuskane - 1 szklanka
  • Rodzynki - 1 szklanka
  • Masło do smarowania blachy
  • Bułka tarta do posypania blachy

 

Przygotowanie:

Umyte jabłka obrać i pokroić w kostkę o bokach około 0,5-0,7 cm. Jajka bardzo dokładnie utrzeć z cukrem, dolewając stopniowo olej nie przestając ucierać. Do gotowej masy wsypać mąkę, sodę, kakao oraz cynamon i dokładnie wymieszać. Następnie dodać pokrojone orzechy oraz rodzynki i jabłka. Dokładnie mieszamy i przekładamy do płaskiej blaszki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez około 1 godziny. Po upieczeniu wygaszamy piekarnik, otwieramy drzwiczki a ciasto pozostawiamy w ciepłym piekarniku przez minimum 30-40 minut.

Newsletter

Jeśli chcesz otrzymywać powiadomienia o nowościach Gellwe, przepisach, pomysłach na udany deser zapisz się na bezpłatnego newslettera!